[O1] Nie da się otworzyć tylnych lewych drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar
    Classic
    • 2010
    • 24

Zamieszczone przez __atomek__
    aniol, ok, gdzie idziesz sie je....ć w gliwicach???
    Logo z favorit będę kupował w Gliwicach.Właśnie się dowiedziałem gdzie dostanę.
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Dziś się pojawił problem.
    Po otwarciu samochodu z pilota, nie podnosi się cypel w lewych drzwiach tylnych. Próbując otwierać samochód od środka za klamkę, cypel się podnosi, ale drzwi się nie otwierają -klamka ma jakiś tam opór i podczas klamkowania słychać jak w zamku coś przeskakuje, ale mimo to nie otwiera.
    Zrobiło mi się to z dnia na dzień, a nawet z godziny na godzinę. Nie podejrzewam kabli, bo szyby el. działają. Samochód z 2003r, nie było nic wcześniej robione z tymi drzwiami, całe oryginał.
    Chciałem rozebrać tapicerkę, ale nie ma jak, bo drzwi nie da się otworzyć. Co dalej robić, albo jechać od razu jechać kupić nowy zamek i jechać do mechanika?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• czesiu1929
      Ambiente
      • 2009
      • 142

kolego 3 rzeczy mogły paść:
      1. zamek
      2. sterownik w tych drzwiach który odpowiada za działanie szyby i centrala w tym zamku
      3. przerwa na kablach w przelotkach między drzwiami a budą, sprawdź zasilanie czy przychodzi na zamek
      najczęściej do sterownika dostaje się wilgoć i rdza zżera piny. Musisz zdjąć tapicerkę i dostać się do sterownika,który znajduje się przy silniczku podnoszenia szyby, ja bym od tego zaczął, nie dawno przerabiałem ten temat
      L&K

Komentarz

• Evil
        Rider
        • 2009
        • 721

czesiu1929,
        2. działa mi otwieranie szyby ale fakt że sprawdziłem, to tylko z drzwi kierowcy
        3. nie dam rady zdjąć tapicerki, bo praktycznie nie potrafię ich otworzyć, a inaczej nie zdejmę tapicerki.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• czesiu1929
          Ambiente
          • 2009
          • 142

1. Ja osobiście nie ściągałem tapicerki ale podobno się da to zrobić od środka. Ja miałem auto w ASO i oni to zrobili bo zamek padłi nie dało się otworzyć drzwi tak jak u ciebie
          2. Szyba będzie działać ponieważ wystarczy że wykruszy się jeden pin w sterowniku pierwszy z lewej strony na płytce i central w tych drzwiach już nie działa a szyba ma w tym sterowniku swój obwód i jest niezależna od zamka. Szyba padnie wtedy kiedy trafi całkowicie sterownik. Sam ostatnio naprawiałem sobie sterownik wymieniając jeden pin i teraz działa central a szyba cały czas działała. Wcześniej rzeczywiście padł cały sterownik i nie mogłem otworzyć ani drzwi ani szyby, wtedy padł i sterownik i zamek. Zwlekałem długo z naprawą tych zamkniętych drzwi ale nadarzyła się okazja bo gość wjechał mi w skodę i naprawę powypadkową robiłem w ASO i wtedy przy okazji oni otworzyli te drzwi i wymienili sam zamek za 500 zł a sterownik wymieniłem później sam bo chcieli 1000 zł
          L&K

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

byłem u mechanika, który zna mój samochód i powiedział, że mam się rozglądać za nowym zamkiem bo, nie da się otworzyć drzwi a żeby je otworzyć, to trzeba stary zamek rozwalić, wymienić i będzie działać. Mam nadzieje, że to będzie mniej niż 500zł jak Ty czesiu1929 miałeś.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• czesiu1929
              Ambiente
              • 2009
              • 142

Zamieszczone przez Evil
              byłem u mechanika, który zna mój samochód i powiedział, że mam się rozglądać za nowym zamkiem bo, nie da się otworzyć drzwi a żeby je otworzyć, to trzeba stary zamek rozwalić, wymienić i będzie działać. Mam nadzieje, że to będzie mniej niż 500zł jak Ty czesiu1929 miałeś.
              pewnie że mniej zapłacisz bo ja miałem robione w ASO a tam ceny z kosmosu, zamek dobry zamiennik kupisz za jakieś 120 zł i będzie hulało. Powodzenia
              L&K

Komentarz

Pracuję...